با چند روش کلیدی برای کنترل هیجانات کودک خود آشنا شوید

کنترل هیجانات یا کنترل عاطفی، توانایی مدیریت احساسات به منظور دستیابی به اهداف، تکمیل وظایف یا رفتار مستقیم است. کودک خردسالی که این مهارت را دارد می تواند در مدت کوتاهی ناامیدی که برای نمره پایین در آزمون ریاضی دارد را بهبود یابد. یک نوجوان می تواند اضطراب را در هنگام انجام آزمایش کنترل کند و عملکرد خوبی از خود نشان دهد. برخی از کودکان مبتلا به اختلال توجه احساسات خود را به خوبی کنترل می کنند، اما دیگران این کار را نمی کنند. والدین و معلمان نقش عظیمی در کنترل هیجانات کودک دارند. در این مطلب شما را با چند روش در اینباره آشنا خواهیم کرد.

محتوا

عادی سازی احساسات

کودکان هم مانند بزرگسالان احساسات مختلفی را تجربه می کنند. گاهی سر شوق می آیند و گاهی غمگین و حتی گاهی از فرط عصبانیت، پرخاشگری می کنند. به طور کلی وجود همه این احساسات در سنین مختلف لازم است. به عنوان مثال اگر کودک شما برای امتحان استرس نداشته باشد، تلاشی برای درس خواندن و کسب نمره خوب نخواهد کرد. داشتن همه احساسات در افراد امری طبیعی است. چیزی که ممکن است مشکل ساز باشد زیاده روی این احساسات می باشد. به همین منظور والدین و معلمین کودک بایستی این احساسات را کنترل و در عادی سازی آن تلاش کنند.

تقویت کننده های روحیه را شناسایی کنید

 با کودک خود در مورد کارهایی که دوست دارد هنگام احساس خوشبختی انجام دهند مانند بازی در بیرون از خانه، خواندن کتاب، شوخی یا خواندن آهنگ های مورد علاقه خود صحبت کنید. این موارد را بنویسید و به آنها بگویید که “تقویت کننده روحیه” آنها است. وقتی احساس بدی دارند، آنها را تشویق کنید که به یکی از این موارد رجوع آورند تا بتوانند با احساسات خود کنار بیایند.

پاداش دادن به کودک

هروقت کودک شما توانست احساسات خود را، هر چند کم کنترل کند برای او پاداشی در نظر بگیرید و او را تشویق کنید که متوجه شود چه کار خوبی انجام داده. با این کار کودک به مرور سعی بر کنترل هیجانات و احساست خود می کند.

روش های کنترل هیجان کودکان

مقابله با خلق و خوی منفی کودک

کودکان نسبت به بزرگسالان حساسیت های بیشتری دارند و ممکن است با یک رفتار عادی ما آنها ناراحت شوند و ساعت ها به فکر فرو روند. به عنوان مثال ممکن است کودک انتظار داشته باشد از نقاشی که کشیده، والدین تعریف کنند و در غیر اینصورت کودک غمگین شده و حتی ممکن است از شما دلخور شود. این موارد موجب افزایش خلق و خوی منفی در آنها می شود و والدین می توانند برای جلوگیری از آن، کودک را به نقاشی کردن عواطف و احساسات، تصویر سازی ذهنی، انجام کارهایی که کودک را خوشحال می کند و … دعوت کنند.

تخلیه انرژی و هیجان

کودکان سرشار از انرژی و هیجانند و برای کنترل آن نیاز به سرگرمی هایی دارند که انرژیشان را تخلیه کند. به عنوان مثال انجام بازی های پر تحرک، رقصیدن، بالا و پایین پریدن و یا حتی پاره کردن یک کاغذ و پرت کردن خرده کاغذها به هوا. همه این موارد می توانند انرژی های کودک را تخلیه کنند.

آموزش مهارت همدلی به کودک

آموزش مهارت همدلی به کودک می تواند توسط یک مشاوره کودک و نوجوان و یا والدین انجام گیرد. با آموزش این مهارت کودک در شرایط مختلف می تواند خود را به جای افراد مختلف بگذارد و رفتارهایی که از آنها سر می زند را درک کند. با آموزش این مهارت بیش از نیمی از مشکلات کودکان حل خواهد شد.

کنترل هیجانات کودک

مدیریت استرس و اضطراب کودک

همه کودکان اغلب با یک سری ترس ها و نگرانی ها دست و پنجه نرم می کنند که از بیان آنها به والدین خود ترس دارند. بنابراین والدین همیشه تصور می کنند فرزندشان شاد و سرحال است. در صورتی که این چنین نیست و گاهی ممکن است کودک از موضوعی رنج ببرد و یا نگران چیزی باشد. در چنین شرایطی والدین باید مدیریت استرس را به کودک خود آموزش دهند. به این صورت که به او تنفس عمیق، تفکر مثبت و جایگزینی افکار را آموزش دهند. کودک با کنترل و مدیریت اضطراب می تواند بخش عظیمی از مشکلات و عواطف خود را مدیریت کند.

شناخت احساسات

کودکانی که می توانند احساسات خود را بروز دهند کمتر دچار خشم و یا هیجانات منفی و غیر طبیعی می شوند. به طور مثال کودکی که می تواند بگوید من از تو عصبانی هستم و یا احساسات دیگرش را با کلمه بیان کند یعنی احساسات خود را شناخته است. نکته قابل توجه آن است اکثر کودکان نمی توانند احساسات خود را بیان کنند و معمولا با نشانه های رفتاری احساسات خود را نشان می دهند به طور مثال پایشان را به زمین می کوبند، جیغ می زنند و یا رفتار های ناشایست دیگری از خود نشان می دهند که باعث خشمگین شدن والدینشان می شود. والدین باید با انجام فعالیت به کودکشان بیاموزند چگونه احساسات خود را در قالب کلمه بیان کنند، احساساتی همچون ترس، خشم، شادی، تعجب، غم که هر کدامشان اگر با کلمه بیان نشود می تواند آسیب های جبران ناپذیری را به کودکان وارد کند.

دکتر پریسا یاسمی نژاد
دکتر پریسا یاسمی نژاد

دکتر پریسا یاسمی نژاد روانشناس تخصصی کودک و نوجوان ﺗﺸﺨﯿﺺ و درﻣﺎن اﺧﺘﻼﻻت رﻓﺘﺎر ﺗﺸﺨﯿﺺ و درﻣﺎن اﺧﺘﻼﻻت رﻓﺘﺎری ﮐﻮدﮐﺎن و ﻧﻮﺟﻮاﻧﺎن (ﭘﺮﺧﺎﺷﮕﺮی، اﻓﺴﺮدﮔﯽ، اﺿﻄﺮاب، وﺳﻮاس، داﻏﺪﯾﺪﮔﯽ، ﺑﺎزي) ﭘﺮﺧﺎﺷﮕﺮی، اﻓﺴﺮدﮔﯽ، اﺿﻄﺮاب، وﺳﻮاس، ﺳﻮگ و داﻏﺪﯾﺪﮔﯽ، ﺑﺎزي درﻣﺎﻧﯽ، ﻗﺼﻪ درﻣﺎﻧﯽ و … خدمات تشخیص و درمان کلیه اختلالات کودکان و نوجوانان (بیش فعالی، افسردگی، اضطراب ، وسواس، شب ادراری، ناخن جویدن، انگشت مکیدن، تیک، اوتیسم، اختلالات یادگیری، اختلال ریاضی ، اختلال املا، اختلال خواندن، پرخاشگری، لالی انتخابی (موتیسم)، اضطراب اجتماعی (خجالتی بودن)، اضطراب جدایی (وابستگی به مادر)، مدرسه یا مهد نرفتن و… همینطور انجام کلیه تست های روان شناختی مثل تست توجه و تمرکز ، تست سنجش بیش فعالی، تست هوش، تست خلاقیت، تست اوتیسم… انجام نوروفیدبک جهت درمان کودکان بیش فعال و اضطرابی انجام هیپنوتیزم شناختی رفتاری، تخصصی با کودکان و نوجوانان برگزاری کارگاههای مادر کودک برگزاری کارگاههای تربیتی برای والدین برگزاری کارگاههای آموزشی برای خود کودکان و‌نوجوانان برگزاری کارگاههای تخصصی جهت ارتقای دانش روانشناسان، مشاورین و مددکاران اجتماعی نقد روانشناختی فیلم

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه
Call Now Button