برخورد با فرزندان در سنین بلوغ
یکی از حساس ترین دوران زندگی هر انسانی، دوران بلوغ است. والدین باید در این دوران همراه فرزندان خود باشند. در این دوران فرزند شما با تغییراتی از نظر فیزیکی و اخلاقی و روحی زیادی قرار می گیرد. این تغییرات ممکن است برای بیشتر خانواده گیج کننده و ایجاد مشکل کند.
در کل بلوغ تغییرات عقلانی و جسمانی است که در این دوران رشد جسمانی سریعتر از رشد عقلانی اتفاق می افتد و افراد در این دوران دچار تغییر ناگهانی جسمانی زیادی می شوند که گاها ممکن است برای افراد خوشایند نباشد.
برخورد با فرزندان در سنین بلوغ گاهی ممکن است برخی از افراد اعتماد به نفس پایینی داشته باشند، در این صورت ممکن است باعث منزوی و گوشه گیر شدن نوجوان شود. این اتفاق در سنین بین 9 تا 19 سالگی در دختران و سنین 13 الی 19 سالگی در پسران اتفاق می افتد. پس خیلی خوب است که والدین قبل از رسیدن سن فرزندشان به این سنین سطح آگاهی خود را در این مورد افزایش داده و نحوه برخورد با فرزندشان را در این دوران یاد بگیرند.
مطالعه مقاله رابطه والدین با فرزندان پیشنهاد می شود.

محتوا
چرا بلوغ و نوجوانی باعث نگرانی می شود؟
دوران بلوغ زمانی است که هر فردی از سن کودکی رشد کرده و دوره نوجوانی می رسد. در این زمان ممکن است تعارضاتی بین فرزندان و والدین بوجود آید. در این دوره افراد معمولا پر انرژی و ایده آل هستند و معمولا به چیزهایی که عادلانه و درست است علاقه مند هستند، این دوره، دوره ای است که خانواده ها معمولا دچار پریشانی و تحول می شوند.
سن نوجوانان و دوران بلوغ
در مورد این سوال که سن بلوغ چه زمانی شروع می شود باید گفت که آغاز این دوره در افراد مختلف، متفاوت است و نمی توان سن خاصی را در نظر گرفت.
بارزترین تغییراتی که در دوران بلوغ ایجاد می شود، رشد ویژگی های جنسی فرد، تغییر در سینه ها، موی زائد، موی سر و دوره عادت ماهیانه است.
بیشتر بخوانید: راه های مقابله با لالی انتخابی کودکان
والدین برای نوجوان در حال بلوغ چه کمکی می تواند بکند؟
بالا بردن عزت نفس و اعتماد به نفس نوجوان یکی از مهم ترین کارهایی است که والدین می توانند از سنین کودکی بخصوص در دوران نوجوانی برای فرزندانشان انجام دهند. عزت نفس چیزی جز دوست داشتن خود نیست و اعتماد به نفس چیزی جز داشتن جرات نیست. والدین باید به نوجوان کمک کنند تا تا خود را دوست داشته باشد و در نهایت حس جرات ورزی را در او تقویت کنند.
راهکارهایی وجود دارد که می تواند در بالا بردن اعتماد به نفس نوجوان به او کمک کند که در ادامه راهنمایی های یکی از بهترین روانشناس کودک در کرمانشاه را در این مورد می خوانید:
راهکارهای برای بالا بردن اعتماد به نفس نوجوان
در ابتدای امر باید به اینکه نکته توجه کرد که والدین باید به فرزندانشان بگویند که همه افراد این تغییرات را در زندگی خود تجربه خواهند کرد تا نگرانی آنها را در مورد تغییرات ظاهریشان نگران نباشند.
- زمانی که نوجوان شما نیاز به صحبت کردن با شما را دارد، در هنگام صحبت کردن تماس چشمی با او برقرار کنید.
- به فرزندانتان در این سنین بیشتر محبت کنید. با توجه به جنسیت فرزندتان و نیاز او به او محبت کنید.
- از ظاهر فرزندتان هرگز حرف منفی نزنید. سعی کنید در کنار اینکه به او آرامش می دهید در مورد دوران بلوغ خود و تغییراتی که تجربه کرده اید برای او بگویید. گاهی با نشان دادن عکس های دوران بلوغ خود به فرزندتان احساس خوشایندی را به او تلقین می کنید.
- در صورتی که فرزندتان کار نامناسبی انجام داد، او را سرزنش نکنید و به اون نگویید که دوستش ندارید یا از دستش ناراحت هستید. به او بفهمانید از کار یا رفتاری که کرده است ناراحت هستید.
- با توجه به توانایی فرزندتان به او مسئولیتی را واگذار کنید. با این کار اعتماد به نفس او را بالا خواهید برد.
- اصل بسیار مهم دیگر تشویق کردن است. فرزندتان را به بهانه های مختلف و به خاطر موفقیت هایش تشویق کرده و به او انگیزه ای برای پیشرفت کردن بدهید.
- فراهم کردن امنیت برای فرزندتان بسیار اهمیت دارد. ممکن است هر خانواده ای در زندگی خود دچار مشکلاتی باشد اما این نکته بسیار اهمیت دارد که والدین نباید مشکلات و تعارض هایشان را در حضور فرزندان بیان کنند. بهتر است این مشکلات در محیط های خصوصی مطرح و حل شود.
والدین یک الگو برای فرزندان هستند
والدین باید توجه کنند که آنها برای فرزندانشان به عنوان یک الگو محسوب می شوند و باید الگوی رفتاری خوبی برای آنها باشند. صحبت کردن، رفتار کردن و لباس پوشیدن شما روی فرزندانتان به راحتی تاثیر خواهد گذاشت. در صورتی که فرزندتان شاهد این باشد که شما در موقعیت های خشم آور، می توانید به راحتی خشم خود را کنترل کنید، فرزندان شما نیز می توانند این مهارت را با تکرار و تمرین بدست بیاورند.
شفاف و بی پرده صحبت کنید
والدین با فرزندانشان بدون کنایه به صورت شفاف صحبت کنند و انتظاراتشان از فرزندان را به صورت واضح درمیان بگذارند.
علائم خطرناک در سنین بلوغ
- افزایش و یا کاهش وزن بیش از حد
- اختلال در خواب
- تغییرات در شخصیت
- انتخاب دوستان نامناسب
- طفره رفتن از مدرسه و درس خواندن
- مشکلات درسی
- درباره خودکشی حرف زدن
- نشانه های مصرف دخانیات, الکل و یا مصرف مواد مخدر
- قوانین را اجرا نمی کنند
نکاتی برای والدینی که فرزندشان در سن بلوغ است
- مطالعه کنید
آگاهی خود را در مورد نواجوانان بیشتر کنید. دوران بلوغ خود را به یاد بیاورید. والدینی که آگاهی خود را در مورد سن بلوغ بیشتر می کنند و می دانند که در این دوران چه اتفاقی می افتد، بیشتر می توانند با آنها کنار بیایند. پس نهایتا هرچه بیشتر بدانید به همان اندازه خوب است.
- دوستان فرزندانتان و والدین آنها را بشناسید
برای ایجاد محیط امن برای فرزندانتان در گروه همسالان بهتر است ارتباط منظمی با والدین آنها برقرار کنید. والدین می توانند برای پیگیری فعالیت های کودکان خود به یکدیگر کمک کنند و بدون اینکه فرزندان متوجه شوند آنها را تعقیب و دنبال کنند.
- با کودکتان صحبت کنید
شروع صحبت بعد از آغاز دوران قاعدگی یا خواب های خیس، دیر است. بسیار مهم است که والدین در مورد تفاوت بین دختر و پسر را بدانند، نحوه تولد نوزاد را توضیح دهند، سوالات مهم در مورد بدن را پاسخ دهند و اگر پاسخ سوالات آنها را نمی دانید می توانید از شخص قابل اعتماد یا پزشک کودکتان بپرسید.

در انتها
والدین باید مطالعات خود را در مورد سن بلوغ و نحوه برخورد با فرزندان در این دوره را بدانند و آنها را در این دوران همراهی کرده و به آنها محبت کنند. والدینی که در این مورد اطلاعات کافی دارند بهترین راهنما برای فرززندان خواهند بود. بین دختر و پسر تفاوت هایی وجود دارد و نحوه برخورد با آنها متفاوت است و والدین باید این اطلاعات را کسب کنند.
مراجعه به روانشناس کودک و نوجوان به والدینی که فرزندانی در سنین بلوغ دارند توصیه می شود. روانشناس کودک و نوجوان می تواند بهترین راهنمایی ها و مشاوره ها را در اختیار والدین قرار دهند.